Alle info over corona en vaccinaties in Westerlo

 • 1 mei 2022

Laatste update op vrijdag 20 mei 2022

In de week van 16 mei zijn er in onze gemeente 39 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 37 minder dan een week eerder. 

Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen. Het aantal besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties volgen een dalende trend. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300.

 • Mondmaskers
  De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer. Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.
 • Reizen
  Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat. Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.
 • Crisisbeheer (‘pandemic preparedness’)
  Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten. Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen. De minister van Volksgezondheid  zal de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

Vierde prik voor 80-plussers en bewoners woonzorgcentra

Vanaf eind mei krijgen 80-plussers een uitnodiging voor hun vierde prik. Vier maanden na je derde prik kom je daarvoor in aanmerking. 

Data en locaties

 • vrijdag 10 en zaterdag 11 juni in De Zoerla in Zoerle-Parwijs
 • donderdag 30 juni, vrijdag 1 juli en maandag 4 juli in De Waai in Geel

Staat op je uitnodiging De Zoerla maar wil je liever naar De Waai (of omgekeerd? Bel dan naar de helpdesk. Die is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 13 uur op 014 56 79 90. Bewoners van woonzorgcentra (ook diegene die jonger dan 80 zijn) worden in hun eigen woonzorgcentra gevaccineerd. Contacteer je woonzorgcentrum voor meer info. Wees waakzaam voor phishing-mails of brieven die op een uitnodiging voor vaccinatie lijken! Bel bij twijfel de helpdesk op 014 56 79 90.


Kan je je nog laten vaccineren?

Je kan je, na afspraak, nog altijd laten vaccineren tegen het coronavirus:

 • vierde prik voor mensen met verlaagde immuniteit
 • derde prik voor jongeren van 12 tot 17 jaar
 • derde prik voor iedereen die basisvaccinaties gehad heeft
 • bijkomende prik na vaccinatie met Johnson & Johnson
 • eerste en tweede prik voor kinderen van 5 tot 11 jaar
 • eerste en tweede prik voor wie nog niet gevaccineerd is

Neem contact op met de helpdesk van het vaccinatiecentrum voor een afspraak. Dat kan op 014 56 79 90 van maandag tot vrijdag van 9 tot 13 uur. De volgende vaccinatiedag in De Zoerla is op maandag 23 mei.

www.laatjevaccineren.be


Coronacijfers en vaccinatiecijfers

 • 9 138 of 36 % van alle Westerlonaren testten al positief op het coronavirus.
 • 22 284 of 88 % van alle Westerlonaren hebben hun basisvaccinatie gehad.
 • 19 311 of 76 % van alle Westerlonaren kregen een boosterprik.

Meer cijfers op de webpagina Coronacijfers Westerlo en op www.laatjevaccineren.be.


Coronatest, symptomen, hoogrisicocontact, quarantaine en isolatie

 • Heb je coronasymptomen?
  Vul de zelfevaluatietool op www.mijngezondheid.be in om in te schatten of je een coronatest nodig hebt. Na het invullen van de vragenlijst krijg je een code om een coronatest te laten afnemen in een testcentrum of bij de apotheek.
  OF
  Neem contact op met je huisarts.
 • Hoogrisicocontact?
  Doe een zelftest. Een zelftest koop je in de supermarkt of bij de apotheek.
 • Vragen over quarantaine en isolatie?
  Meer info op de webpagina Ziek, test en quarantaine en bij je huisarts.

Contact

Onthaal gemeentehuis
Gemeentehuis benedenverdieping
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 54 75 75
08:30 - 12:15
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
18:15 - 20:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
Gesloten
OH Hemelvaart
Warning 26 mei gesloten
Warning 27 mei gesloten