Alle info over coronamaatregelen in Westerlo

 • 2 februari 2021

Laatste update op maandag 15 februari

Hoeveel mensen in Westerlo zijn besmet met corona en hoeveel zijn er al gevaccineerd? Welke maatregelen neemt de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Wat moet je doen als je ziek bent, getest moet worden of in quarantaine moet? Wanneer krijg ik mijn vaccin?

Alle info over de huidige maatregelen voor Westerlo vind je in het menuonderdeel Corona op deze website. Dat menuonderdeel kan je ook bereiken via de knop menu rechtsboven.

Kort

 • Vaccinaties
  Bewoners en personeel van woonzorgcentra Parel der Kempen Westerlo, Perwijshof Zoerle-Parwijs en Vlaspand Zoerle-Parwijs krijgen hun tweede dosis van het vaccin. Ondertussen worden ook de eerste leden van de eerstelijnszorg gevaccineerd.
 • Vaccinatiecentrum De Zoerla
  Vaccinatiecentrum De Zoerla (Gevaertlaan 1 in Zoerle-Parwijs) is helemaal klaar voor de ontvangst van te vaccineren inwoners van Herselt, Hulshout en Westerlo. 65+ers en risicopatiënten van -65 komen aan de beurt vanaf maart, 18+ers vanaf juni. Begin maart krijgt iedereen een brochure met alle info. Er zijn erg veel kandidaat-vrijwilligers die willen meehelpen in de vaccinatiecentra. Dank je wel, Westerlo! Door de hoeveelheid kandidaten heeft nog niet iedereen alle info gekregen. Even geduld!
 • Testcentrum
  Het COVID-19-Testcentrum voor inwoners van Westerlo bevindt zich op domein Teunenberg tussen Oevel en Olen-Centrum. Je kan er terecht na afspraak via je huisarts.
 • Winkels, diensten en horeca
 • Kappers zijn opnieuw open, andere contactberoepen zoals schoonheidssalons en nagelstudio's gaan terug open op 1 maart.
  Horecazaken blijven voorlopig gesloten.
 • Scholen
  Het is krokusvakantie. Volgende week gaan de scholen opnieuw open. Voor leerlingen vanaf het derde jaar middelbaar onderwijs geldt halftijds afstandsonderwijs.
 • Sport en activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar
  Georganiseerde activiteiten mogen plaatsvinden, liefst buiten en in groepen van maximaal 10 kinderen, begeleiding niet meegeteld. In de krokusvakantie mogen activiteiten plaatsvinden in groepen van maximaal 25 kinderen.
  Er wordt gevraagd dat men kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo wordt het aantal wisselende contacten van kinderen en jongeren zoveel mogelijk beperkt.
 • Sport en activiteiten voor  jongeren van 12 tot 18 jaar
  Georganiseerde activiteiten mogen plaatsvinden, enkel buiten en in een groep van maximaal 10 jongeren, begeleiding niet meegeteld. Er wordt gevraagd dat men kiest voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby. Zo wordt het aantal wisselende contacten van kinderen en jongeren zoveel mogelijk beperkt.
 • Activiteiten en evenementen
  Zowat alle evenementen zijn afgelast. De bib, de winkels en skatepark De Beeltjens zijn open. Kerkdiensten zijn mogelijk voor een beperkt publiek van 15 personen.
  Omdat De Zoerla de volgende maanden dienst doet als vaccinatiecentrum schuiven de meeste cultuurvoorstellingen op naar een latere datum. Woe al een ticket reserveerde of kocht wordt gecontacteerd.
  Zwembad De Beeltjens werkt voortaan met reservaties.
 • Reizen
  Er geldt een verbod op toeristische en recreatieve reizen van en naar het buitenland tot 1 april.
  Uitstapjes in eigen land zijn mogelijk. Vakantieparken, bungalowparken en campings zijn opnieuw open, evenals dierenparken. 
 • Hou vol!
  Alle federale maatregelen gelden zeker nog tot 1 april: beperk je contacten in huis (+1) en buiten (max. 4), winkel alleen, ga niet op reis en werk thuis.

Overlegcomité van vrijdag 5 februari
Heropening kappers vanaf zaterdag 13 februari

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers vanaf zaterdag 13 februari onder zeer strikte omstandigheden kunnen heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf dan toegelaten.

De coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld. Het aantal besmettingen toont sinds december een stabiele evolutie. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht. Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van besmettelijke virusvarianten tegen te gaan. Daarom blijft uiterste voorzichtigheid geboden.

Het Overlegcomité erkent echter ook dat lichaamsverzorging een onmiskenbare bijdrage levert tot een beter maatschappelijk en mentaal welzijn. Daarom komt er een gefaseerde heropening van de niet-medische contactberoepen. Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf zaterdag 13 februari. Andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag.

Zeer strikte voorwaarden

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen. Deze bevatten onder meer:

 • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
 • Verplichting om te werken op afspraak
 • Klanten moeten buiten wachten
 • Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
 • Dienstverlening aan huis blijft verboden

Buitenactiviteiten in dierenparken

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings

Het Overlegcomité nam tevens akte van het arrest van de Raad van State van 2 februari betreffende de vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings. Zij zullen conform het arrest vanaf 8 februari hun activiteiten mogen heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.

Immo

Het Overlegcomité bevestigde haar vroegere beslissing om vanaf 13 februari huisbezoeken toe te laten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars. 

Tijdpad

Het Overlegcomité bevestigt dat de huidige beperkingen geleidelijk afgebouwd kunnen worden van zodra de epidemiologische situatie structureel verbetert. Ondermeer de toename van het aantal gevaccineerde burgers, met name kwetsbare groepen, zal hierop een positief effect hebben. Het COVID-19 commissariaat en de GEMS werd gevraagd om samen met de bevoegde ministers en sectoren een tijdpad uit te tekenen.

Nieuw Overlegcomité op vrijdag 26 februari

Het Overlegcomité heeft, ten slotte, ook beslist dat het besluit van 28 oktober 2020 wordt verlengd tot 1 april 2021. Dat gebeurt om ook na 1 maart 2021 de nodige rechtszekerheid te hebben. Dat betekent niet dat geen tussentijdse beslissingen of herzieningen mogelijk zijn.

Het volgend Overlegcomité is gepland op vrijdag 26 februari 2021.

Contact

Onthaal gemeentehuis
Gemeentehuis benedenverdieping
Boerenkrijglaan 61
2260 Westerlo
België
014 54 75 75
Gesloten
Gesloten
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
18:15 - 20:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15
13:30 - 16:30
08:30 - 12:15