Hoera! Bike2School is er opnieuw dit schooljaar

  • 27 augustus 2022

Net zoals vorig jaar kunnen leerlingen van alle lagere scholen uit de zeven dorpen van Westerlo meedoen met Bike2School. Met Bike2School spaar je virtuele munten (bucks) door met de fiets, te voet, met de step of met de bus naar school te komen. Met die bucks kan je bij lokale handelaars en op de lokale kermis een beloning kopen. 

Bike2School

Met Bike2School stimuleren we dit schooljaar lagereschoolkinderen om te voet, met de step of met de fiets naar school te gaan. Deze verplaatsingen worden automatisch geregistreerd aan de schoolpoort. Je kan er virtuele munten (bucks) mee verdienen. Met die bucks kan je op het einde van de trimester of het schooljaar een leuk cadeautje voor jezelf kopen bij lokale handelaars en lokale markt- en foorkramers. Elke keer je de school binnenfietst, -stept of -wandelt, krijg je een punt. Twee punten is gelijk aan 1 buck. 1 buck is 0,10 euro waard. Op een week, een maand, een trimester of een schooljaar loopt dat al aardig op!

Buck-e helpdesk en FAQ

Opnieuw deelnemen of starten met Bike2School

Nam je vorig jaar al deel aan Bike2School? Dan kan je vanaf 1 september onmiddellijk opnieuw beginnen sparen. Hang dezelfde badge van vorig schooljaar terug aan je boekentas of fiets. Loop langs de scan op school en je spaart gewoon terug verder. 

Ben je nieuw in de school? Dan krijg je in de eerste schoolweek een infobrief waarmee je ouders je kunnen inschrijven.  Na inschrijving krijgt elke (nieuwe) leerling een tag om aan de fiets of boekentas te hangen, een betaalkaart om met de gespaarde bucks te betalen bij de deelnemende handelszaken en uitleg over hoe je je kan registreren op de buck-e-app om te beginnen sparen. 

Net gestart in de middelbare school? Bike2School richt zich enkel op lagereschoolkinderen.  Nam je vorig schooljaar deel aan het project dan is je betaalkaart met gespaarde munten nog twee schooljaren geldig. 

Drie actieweken met dubbele punten

  • Sinterklaas- en fluoactie van 28 november to 2 december
  • Goedevoornemensweek van 23 tot 27 januari
  • Lentecampagne met online wedstrijd van 13 tot 17 maart

Waar kan je terecht met je bucks?

Wil je ook deelnemen met je winkel of horecazaak!

Heb je een winkel, een horecazaak of een andere voorziening voor kinderen? Dan kan je je bij de dienst mobiliteit inschrijven om ook bucks te aanvaarden. Zo stimuleert je zaak mee deze actie en promoot je het gebruik van de fiets of duurzame verplaatsingen. Concreet denken we aan ijsjeszaken, bakkers, kermiskramen en speelgoedwinkels. Maar waarom zou je ook niet kunnen deelnemen als schoenwinkel of als broodjeszaak?
Klik hier om je in te schrijven als handelaar.

Fietsbeleid in de gemeente

Fietsbeleid staat in onze gemeente hoog op de agenda. Met Bike2School willen we lagereschoolkinderen stimuleren om met de fiets, met de step of te voet naar school te gaan. Dit project is ook een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes.

Bike2School mikt op 40 procent meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten. 84 lagere scholen nemen eraan deel. Zo worden 14 000 lagereschoolkinderen bereikt. Ook Westerlo doet alvast tot 2025 mee en koppelt dit project ook aan het fietsbeleid van de gemeente. Het is een perfecte aanvulling op lokale projecten rond verkeersveilige schoolomgevingen en schoolroutes. 

Vorig schooljaar fietsten en stapten de Kempense Bike2School-kinderen 1 514 093 kilometer, goed voor 38 keer rond de aarde. Echt knap waren de inspanningen van de leerlingen van de Westelse lagere scholen! Jullie fietsten en stapten samen maar liefst 156 539 kilometer. Of vier keer de aarde rond! Of meer dan 10 % van alle Bike2School-kilometers in de Kempen. Daar zijn we erg trots op, maar… kunnen we dit schooljaar nog beter? 

Dit project wordt gerealiseerd door de deelnemende Kempense gemeenten waaronder Westerlo, met financiële steun van EFRO Vlaanderen - GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

 

Bike2school sponsorlogo's