Ondergrondse leidingstraat van Antwerpse haven naar Ruhrgebied

  • 1 maart 2021

De Vlaamse overheid organiseert een publieke bevraging over het het plan om een strook grond te reserveren voor de aanleg van een ondergrondse leidingstraat.

Die leidingstraat zou lopen van de haven van Antwerpen tot aan de grens met Nederland en verder tot in het Duitse Ruhrgebied. Een leidingstraat is een zone waarin men pijpleidingen voor vloeibare stoffen en gassen gebundeld kan aanleggen.

Op grondgebied Westerlo zou de leidingstraat vanuit de richting Antwerpen ten zuiden van de E313 lopen tot voor Oevel en daarna in een grote boog rond Oevel, Trienenkant en de Fly-over terug naar de E313.

Leidingstraat Antwerpen Ruhr in Westerlo 
Het plan draagt de naam GRUP Leidingstraat Antwerpen-Ruhr. De Vlaamse regering keurde op 18 december 2020 de startnota goed. Naast Westerlo maken ook 45 andere gemeenten in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant deel uit van het plan.

Infomomenten in maart en april

Tot 30 april is er een publieke raadpleging over de startnota, met digitale infomomenten op donderdag 25 en dinsdag 30 maart om 19.30 uur en op dinsdag 6 april, donderdag 8, dinsdag 13, donderdag 15, dinsdag 20 april en donderdag 22 april om 19 uur.  Inschrijven daarvoor doe je via 02 553 38 00 of www.omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr. Op die webpagina vind je ook all info.

Westerlo stuurt ook een brief naar alle eigenaars en aanpalende eigenaars om hen te informeren over het plan en over hun rechten.