Strooidiensten blijven paraat tijdens koudegolf

  • 9 februari 2021

De voorbije dagen hebben de strooidiensten alle middelen ingezet om de gemeentewegen uit ons strooiplan sneeuw- en ijsvrij te houden. Het extreem koude weer zorgde evenwel voor een bevroren bodem, waardoor het smeltwater opnieuw bevriest. Daarnaast was er het afgelopen weekend vaak weinig verkeer om het strooizout extra te activeren. Onze diensten blijven zich de komende dagen maximaal inzetten. Blijf voorzichtig. Matig je snelheid en bedankt voor het begrip.

Volgorde en prioriteiten volgens een algemeen strooiplan

Het strooien gebeurt volgens een algemeen strooiplan. Dat wil zeggen dat we eerst de belangrijkste en grootste gemeentewegen en -fietspaden verkeersveilig maakt. Daarbij wordt rekening gehouden met de functie van de weg en de woondichtheid. Alle wegen volledig sneeuwvrij maken is onmogelijk maar we doen ons best om ervoor te zorgen dat bijna niemand meer dan een kilometer moet rijden om op een grotere sneeuwvrije weg te geraken.

Bij extreme weersomstandigheden geldt er een prioritair strooiplan. Dat wil zeggen dat men alleen de grootste en belangrijkste wegen (uit fase 1) sneeuw- en ijsvrij maakt.

  • Fase 1
    In deze eerste dringende fase worden eerst de grote verbindingswegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Op schooldagen horen ook de schoolomgevingen daarbij.
  • Daarna fase 2 en 3
    Als de gemeentewegen en fietspaden van de eerste fase verkeersveilig zijn, volgen de iets minder drukke wegen. Dat is de tweede fase van het strooiplan. Als laatste staat de derde fase op de planning. Dat zijn de kleine wegen met weinig doorrijdend verkeer en een kleine woondichtheid.

Waarom wordt er in sommige straten niet gestrooid?

Het heeft geen zin om zout te strooien in straten waar weinig doorrijdend verkeer is zoals woonwijken en doodlopende straten. Strooizout werkt alleen als er intensief over gereden, gefietst of gestapt wordt.

Als iedereen voor zijn deur veegt, is heel de straat schoon! 

Iedereen is verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de stoep voor zijn woning. In appartementen moeten de bewoners van de benedenverdieping de sneeuw ruimen. Gooi de sneeuw van je oprit niet op de stoep, het fietspad of de straat maar wel bijvoorbeeld in je voortuin.

Gevaarlijke situatie opgemerkt aan een druk punt?

Merk je toch nog ergens een gevaarlijke situatie op aan een druk verkeerspunt of aan een school? Laat het weten op Meldpunt Westerlo.